КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
від 6 серпня 2014 р. № 353
Київ
Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591
Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Внести до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 “Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах” (Офіційний вісник України, 2004 р., № 47, ст. 3107; 2012 р., № 60, ст. 2437) зміни, що додаються.
2. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2015 року.
Прем'єр-міністр України А.ЯЦЕНЮК
Інд.70
ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353
ЗМІНИ,
що вносяться до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
1. У назві та тексті постанови слова “оздоровчих закладах” замінити словами “дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”.
2. Абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 викласти у такій редакції:
“дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6”.
3. У пункті 3 слова “Міністерству освіти і науки, молоді та спорту” замінити словами “Міністерству освіти і науки”.
4. У пункті 4 слова “Міністерством освіти і науки, молоді та спорту” замінити словами “Міністерством освіти і науки”.
5. Додатки 6 і 8 до постанови викласти в такій редакції:
“Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353)
НОРМИ
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)
|
Найменування продукту
|
Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку
|
|
|
праці та відпочинку,наметові містечка
|
позаміські (стаціонарні), дитячі центри
|
санаторного типу
|
табір з денним перебу-ванням
|
|
|
діти віком 12-17 років включно
|
діти віком до 10 років включно
|
діти віком 11-17 років включно
|
діти віком до 10 років включно
|
діти віком 11-17 років включно
|
діти віком 8-14 років включно
|
|
|
Хліб житній
|
150/393
|
100/254
|
125/308
|
125/308
|
125/308
|
40/131
|
|
|
Хліб пшеничний
|
200/521
|
125/380
|
150/395
|
200/521
|
200/521
|
90/234
|
|
|
Борошно пшеничне
|
70/164
|
50/158
|
50/158
|
30/101
|
40/172
|
10/33
|
|
|
Крохмаль*
|
4/15
|
4/15
|
4/15
|
4/15
|
4/15
|
3/10
|
|
|
Крупи, бобові, макаронні вироби
|
140/360
|
65/221
|
85/372
|
65/221
|
85/372
|
32/120
|
|
|
Картопля
|
400/233
|
320/181
|
400/233
|
320/181
|
400/233
|
180/132
|
|
|
Овочі різні
|
420/24
|
350/20
|
450/27
|
350/20
|
450/50
|
210/22
|
|
|
Фрукти свіжі
|
250/105
|
250/105
|
250/105
|
300/326
|
450/468
|
50/21
|
|
|
Соки
|
200/84
|
200/84
|
200/84
|
200/84
|
200/84
|
50/21
|
|
|
Фрукти сушені*
|
20/51
|
15/46
|
15/46
|
10/56
|
10/56
|
10/28
|
|
|
Кондитерські вироби
|
50/173
|
50/173
|
50/173
|
50/195
|
50/195
|
10/46
|
|
|
Цукор
|
60/217
|
40/176
|
60/217
|
50/185
|
60/217
|
35/147
|
|
|
Мед, медопродукти*
|
4/13
|
4/13
|
4/13
|
5/16
|
5/16
|
2/6
|
|
|
Масло вершкове
|
40/237
|
45/320
|
50/367
|
45/320
|
50/367
|
20/148
|
|
|
Олія
|
20/160
|
18/156
|
20/160
|
15/144
|
20/160
|
8/70
|
|
|
Сало*
|
7/30
|
5/21
|
9/38
|
5/21
|
5/21
|
|
|
|
Яйця, штук
|
1/64
|
1/64
|
1/64
|
1/64
|
1/64
|
|
|
|
Молоко, кисломолочні продукти
|
500/230
|
500/230
|
500/230
|
500/230
|
500/230
|
250/147
|
|
|
Сир кисломолочний
|
50/71
|
40/57
|
40/57
|
60/86
|
60/86
|
25/37
|
|
|
Сир твердий
|
20/58
|
15/47
|
15/47
|
10/30
|
10/30
|
5/15
|
|
|
Сметана*
|
25/71
|
15/57
|
15/57
|
15/57
|
15/57
|
10/28
|
|
|
М’ясо, птиця
|
220/380
|
160/320
|
200/360
|
200/360
|
220/380
|
80/182
|
|
|
М’ясо-ковбасні вироби
|
40/150
|
20/120
|
20/120
|
20/120
|
20/120
|
|
|
|
Риба, рибопродукти*
|
60/30
|
55/28
|
65/33
|
60/30
|
70/35
|
30/15
|
|
|
Кава злакова*
|
3,5/0
|
1,5/0
|
1,5/0
|
2,5/0
|
2,5/0
|
1/0
|
|
|
Какао*
|
1/6
|
1/6
|
1/6
|
1/6
|
1/6
|
|
|
|
Чай
|
1,5/0
|
0,5/0
|
0,5/0
|
0,5/0
|
0,5/0
|
0,1/0
|
|
|
Сіль, сіль йодована
|
10/0
|
10/0
|
10/0
|
10/0
|
10/0
|
8/0
|
|
|
Дріжджі
|
2/0
|
2/0
|
2/0
|
2/0
|
2/0
|
|
|
|
Лавровий лист
|
0,01/0
|
0,01/0
|
0,01/0
|
0,01/0
|
0,01/0
|
0,01/0
|
|
|
Кислота лимонна
|
0,05/0
|
0,05/0
|
0,05/0
|
0,05/0
|
0,05/0
|
0,05/0
|
|
|
Хімічний склад
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Білки
|
144
|
113
|
125
|
123
|
129
|
58
|
|
|
у тому числі тваринні
|
72
|
39
|
68
|
82
|
82
|
35
|
|
|
Жири
|
131
|
113
|
119
|
115
|
115
|
57
|
|
|
у тому числі рослинні
|
25
|
15
|
23
|
20
|
20
|
8
|
|
|
Вуглеводи
|
540
|
418
|
487
|
417
|
434
|
212
|
|
|
Енергоцінність, ккал
|
3840
|
3252
|
3685
|
3697
|
4263
|
1593
|
|
Примітка.__________
|
1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень.
Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.
2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.
3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.”;
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
“Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. № 353)
НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю
Найменування продукту
|
Вага, кілограмів брутто
|
Продукт-замінник
|
Вага, кілограмів брутто
|
Примітка
|
Масло вершкове
|
1
|
олія
|
0,73
|
|
|
масло вершкове топлене
|
0,8
|
|
Олія
|
1
|
олія (соняшникова, кукурудзяна)
|
1
|
|
Молоко коров’яче пастеризоване
|
1
|
молоко коров’яче сухе
|
0,11
|
|
|
вершки сухі
|
0,12
|
|
|
молоко згущене стерилізоване
|
0,46
|
|
|
молоко згущене з цукром
|
0,39
|
|
|
вершки згущені з цукром
|
0,35
|
|
|
кисломолочні продукти (наприклад, кефір)
|
1
|
|
|
сир кисломолочний напівжирний
|
0,2
|
|
|
сир твердий
|
0,11
|
|
Хліб житній
|
1
|
хліб пшеничний
|
0,66
|
|
|
борошно пшеничне
|
0,46
|
|
Хліб пшеничний
|
1
|
хліб житній
|
1,5
|
|
|
борошно пшеничне
|
0,7
|
|
|
сухарі (з борошна першого сорту)
|
0,75
|
|
Чай чорний
|
1
|
чай чорний плитковий
|
1
|
|
|
|
чай зелений
|
1
|
|
Картопля (30 відсотків відходів)
|
1
|
пюре картопляне сухе
|
0,25
|
|
|
капуста білокачанна
|
1,11
|
|
|
капуста цвітна
|
0,8
|
|
|
|
квасоля, горох свіжі
|
0,52
|
|
Бобові (зерно)
|
1
|
горох, квасоля свіжі
|
4,2
|
|
|
кукурудза консервована
|
4,44
|
|
|
горошок зелений консервований
|
6,6
|
|
Морква (буряк) свіжа
|
1
|
морква (буряк) для гарніру (консерви)
|
1,4
|
|
Томати свіжі
|
1
|
томати консервовані
|
1,04
|
|
|
томатний сік
|
1,14
|
|
|
томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)
|
0,42
|
|
Капуста свіжа
|
1
|
капуста білокачанна квашена
|
1,15
|
|
|
капуста білокачанна рання
|
1
|
|
|
капуста цвітна
|
1
|
|
|
капуста брюссельська
|
1,3
|
|
Цибуля-порей
|
1
|
цибуля свіжа зелена
|
0,95
|
|
Огірки (томати) солені
|
1
|
огірки (томати) консервовані
|
1,64
|
|
Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)
|
1
|
сік томатний натуральний
|
2,66
|
|
|
томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків)
|
0,66
|
|
|
томати свіжі
|
2,38
|
|
Яблука свіжі
|
1
|
яблука консервовані
|
0,41
|
|
|
сік яблучний
|
0,92
|
|
|
сік сливовий
|
0,53
|
|
|
сік виноградний
|
0,65
|
|
|
інші соки плодові натуральні
|
0,9
|
|
|
яблука сушені
|
0,2
|
|
|
сливи сушені
|
0,2
|
|
|
абрикоси сушені
|
0,17
|
|
|
родзинки
|
0,15
|
|
|
фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани)
|
1
|
|
|
виноград
|
0,8
|
|
|
компоти консервовані
|
0,5
|
|
Яблука сушені
|
1
|
яблука свіжі
|
5
|
|
|
груші сушені
|
1
|
|
|
фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)
|
0,5
|
|
Дріжджі хлібопекарські
|
1
|
дріжджі хлібопекарські сухі
|
0,3
|
|
Кури патрані (I категорії)
|
1
|
яловичина, свинина
|
1
|
|
|
кури напівпатрані (I категорії)
|
1,34
|
|
|
курчата патрані
|
1
|
|
|
курчата напівпатрані
|
1,5
|
|
|
стегенця курячі
|
0,8
|
|
|
філе куряче
|
0,6
|
|
|
консерви з курятини
|
0,75
|
за медичними показаннями
|
М’ясо (яловичина, свинина нежирна)
|
|
печінка
|
1
|
|
|
серце
|
1,77
|
|
|
м’ясо птиці патраної (I категорії)
|
1
|
|
|
ковбаса варена
|
0,8
|
|
|
консерви м’ясні (у тому числі з курятини)
|
0,75
|
за медичними показаннями
|
|
риба
|
1,15
|
|
|
сир кисломолочний напівжирний
|
1,2
|
|
Риба (охолоджена, морожена)
|
1
|
оселедець солений із головою
|
1
|
|
|
рибне філе
|
0,7
|
|
|
консерви рибні
|
0,8
|
за медичними показаннями”.
|
|
яловичина
|
0,87
|
|
|
яйце
|
0,9
|
|
Яйця, штук
|
1
|
сир кисломолочний напівжирний
|
0,031
|
|
|
яловичина
|
0,1
|
|
|
молоко
|
0,18
|
|
|
сир твердий
|
0,02
|
|
|