Субота
09.11.2024
08:45
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 612
Міні-чат
Друзі сайту
  • Official Blog
  • uCoz Community
  • FAQ
  • Textbook
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    НВК "Вербівська ЗОШ І-ІІ ступенів - ДНЗ"

    МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    01.08.2006 № 265

    Київ

    Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів
    у загальноосвітніх навчальних закладах

    З метою вдосконалення господарських взаємовідносин між суб’єктами господарювання сфери ресторанного господарства і загальноосвітніми навчальними закладами, забезпечення учнів раціональним харчуванням за місцем їх навчання, визначення порядку вирішення організаційно-правових, фінансово-господарських і соціальних взаємовідносин між ними, приведення рівня послуг у відповідність до сучасних вимог і платоспроможного попиту споживачів

    НАКАЗУЮ:

    1. Затвердити Методичні рекомендації з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, що додаються.

    2. Директору департаменту регуляторної політики Жовтусі В.О. довести цей наказ до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій для врахування в роботі.

    3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра економіки Мусіну Л.А.

     Міністр А. Яценюк

    Затверджено
    Наказ Мінекономіки
    № 265 від 01.08.2006
    МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ОРГАНІЗАЦІЇ
    ХАРЧУВАННЯ УЧНІВ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

    1. Загальні положення

    Харчування учнів міських і сільських загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється за місцем навчання у закладах ресторанного господарства незалежно від їх підпорядкування, типу і форм власності відповідно до законодавчих, нормативних та методичних документів, затверджених в установленому законодавством порядку (додаток 1).

    Необхідно враховувати низку загальних вимог до типу закладів ресторанного господарства, їх приміщень, оснащення, характеру організації виробництва, асортименту продукції, методів обслуговування та способів розрахунку за харчування тощо .

    При загальноосвітніх навчальних закладах з кількістю учнів 320 і більше в першу зміну повинні організовуватись їдальні; при меншій чисельності учнів – їдальні-роздавальні. У початкових школах на чотири класи при чисельності 80 учнів допускається функціонування буфету загальною площею 30 м2 з відпуском гарячих страв, що доставляють з базової їдальні. Мінімальна кількість місць у залах їдалень у загальноосвітніх навчальних закладах визначається з розрахунку 1 місце на 3-х учнів, у школах-інтернатах – 1 місце на 2-х учнів, що дає змогу забезпечити харчуванням учнів шкіл-інтернатів у два потоки .

    Визначення і регулювання господарсько-виробничих, організаційно-господарських, правових, фінансових і соціальних взаємовідносин між суб’єктами господарювання сфери ресторанного господарства і загальноосвітніми навчальними закладами здійснюються згідно з Методичними рекомендаціями з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах.

    2. Організація раціонального харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів

    Раціональне харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів:

    забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;

    задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;

    дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

    Згідно з цими принципами харчування учнів повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин. Добова потреба в основних харчових речовинах та енергії, а також вітамінах і мінеральних речовинах для учнів різних вікових груп визначається відповідно до норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії , норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах (додатки 3-5). Різниця в кількості основних харчових речовин та калорійності раціону дітей різних вікових груп забезпечується регулюванням обсягів споживаної їжі чи складом страв у раціоні. Відповідальними за виконання норм харчування є засновники (власники) та керівники навчальних закладів. Потреби навчальних закладів в організації харчування дітей задовольняються державою відповідно до затверджених нормативів.

    Важливим елементом організації раціонального харчування учнів є правильний розподіл обсягів добового споживання їжі між окремими її прийомами. Найбільш оптимальним режимом харчування учнів протягом дня слід вважати чотириразовий прийом їжі з інтервалами між прийомами 3,5 – 4 години.

    Кількість прийомів їжі встановлюється залежно від віку, стану здоров’я та розпорядку дня учнів. У розпорядку дня для учнів рекомендовано дотримуватись такого режиму харчування:

    при відвідуванні школи в І зміну:

    7.30- 8.00 – сніданок удома;

    після другого уроку – другий сніданок у школі для учнів 1-5 класів, після 3-го уроку – для 6-11 класів;

    після повернення зі школи:

    13.00 - 14.00 обід для учнів 1-5 класів;

    14.00 - 15.00 обід для учнів 6-11 класів;

    1600 - 1700 – полуденок;

    19.00 - 20.00 – вечеря.

    При відвідуванні школи в II зміну:

    8.00 – сніданок удома; другий сніданок не передбачено;

    12.00 - 13.00 – обід перед виходом до школи;

    у школі учні 1-5 класів отримують полуденок після 2-го уроку, учні 6 - 11 класів – після 3-го уроку;

    19.00 - 20.00 – вечеря вдома.

    Для учнів 6-річного віку:

    7.00 - 7.30 – сніданок удома; другий сніданок у школі на 2-й перерві;

    13.00 - 13.30 – обід після повернення зі школи;

    16.30 – полуденок після денного сну;

    19.00 - 19.30 – вечеря за 1,5 - 2 години до сну.

    Сніданок і вечеря у школярів повинні становити 20-25 відсотків, обід – 35-40 відсотків, полуденок 10-15 відсотків, вечеря 20-25 відсотків відповідної вікової добової потреби в харчових речовинах та енергії.

    Для дітей 6-річного віку в загальноосвітніх навчальних закладах рекомендується триразове харчування (гарячий сніданок, обід і полуденок). При цьому полуденок становить 10 відсотків добової калорійності раціону.

    Учні, що відвідують групу продовженого дня, повинні забезпечуватись за місцем навчання дворазовим гарячим харчуванням (сніданок і обід), а в окремих випадках – і полуденком.

    У школах, де немає групи продовженого дня, повинно бути організоване одноразове гаряче харчування (сніданок). За бажанням батьків усім учням може бути запропонований і обід.

    Учні старших класів у шкільних їдальнях одержують комплексні сніданки або комплексні обіди.

    Сніданок складається із закуски, гарячої, солодкої страви або гарячого напою; обід – із закуски, першої, другої та солодкої страви. На полуденок рекомендується 200 мл соку, молока чи кисломолочних продуктів із булочними виробами. Перелік страв, які рекомендовані для включення у раціони харчування учнів, містить різноманітні страви з м'яса, риби, молока, сиру, борошняних виробів, фруктів та овочів. У різні прийоми їжі протягом дня не допускається повторення тих самих страв. Рекомендовані обсяги виходу страв наведені в таблиці 1.

    Таблиця 1